Варшава и Киев обявиха, че са се договорили да ускорят транзита

...
Варшава и Киев обявиха, че са се договорили да ускорят транзита
Коментари Харесай

Полша и Украйна се споразумяха да ускорят транзита на украинско зърно

Варшава и Киев оповестиха, че са се  договорили да ускорят преноса на износа на украински зърнени храни през Полша за трети страни , което е първа стъпка в разрешаването на тяхната „ зърнена война “, съобщи Агенция Франс Прес.

Тристранното съглашение между  Полша, Украйна и Литва  значи, че украинският експорт на зърно – предопределен за пазарите в Африка и по-специално в Близкия изток – ще бъде пренасян непосредствено през  Полша , вместо първо да бъде тестван на границата сред Полша и Украйна.

Дуда: Подкрепяме преноса на украинско зърно към азиатски и африкански страни

„ От на следващия ден зърнените култури, които минават т ранзитно към международните пазари през Литва , ще бъдат подложени на инспекции в литовско пристанище, а не на границата сред Полша и Украйна “, сподели полският министър на земеделието  Робърт Телус  пред публицисти.

След като нашествието на Русия попречи на  Украйна да употребява обичайните черноморски направления за експорт на зърно  за международните пазари, реколтата беше изпратена по суша през Европейския съюз.

Моравецки предизвести Зеленски „ в никакъв случай повече да не наскърбява поляците ”

Но заради логистични проблеми,  зърното стартира да се натрупа в страни от Европейски Съюз,  съседни на Украйна, и намали локалните цени.

Брюксел разреши на няколко страни да  наложат краткотрайно ембарго върху украинските зърнени култури.

Полша, Унгария и Словакия  обаче удължиха възбраната, което провокира дипломатически спор сред Киев и неговите съдружници.
dariknews.bg

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР